Inloggen Ouderportaal
Samen groeien bloeien
Welkom op onze websiteLees verder

Week van de hoop

18 maart 2017
Wat is hoop? Waar hoop je op? En wat geeft je hoop als je dingen meemaakt die niet zo leuk zijn? Bij ons op de Margrietschool denken we hier de komende week samen over na. Het is namelijk de Week van de Hoop.

De Week van de Hoop is een initiatief van Verus, de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs waar ook onze school lid van is. Met de themaweek willen we samen met alle andere deelnemende scholen laten zien dat juist in het onderwijs hoopvolle dingen gebeuren.

Hoop is één van de belangrijkste dingen in het leven: hoop geeft ons kracht om er samen iets moois van te maken. Maar wat is hoop eigenlijk precies? En hoe krijg je weer hoop, wanneer je bijvoorbeeld verdrietig bent? Met elkaar ontdekken we deze week wat hoop voor ons betekent, waar we hoop van krijgen en hoe we onze hoop kunnen delen met elkaar en met de wereld om ons heen.

Op zoek naar de lente
In groep 1, 2 en 3 gaan de kinderen kijken naar filmpjes van ‘Lenne en Lucas’, waarin deze hoofdpersonen op zoek zijn naar de lentekleuren. Ze hopen dat die snel weer terugkomen. Want dat betekent dat het ook snel weer warm wordt en ze lekker naar buiten kunnen. Vervolgens gaan de kinderen zelf naar buiten, om dingen te zoeken die erop wijzen dat de lente begint. En waar hopen de kinderen eigenlijk op? Wat kunnen ze doen als het weer lekker warm is? Daarover maken ze mooie tekeningen en fotocollages.

Onoplosbare problemen
In groep 4, 5 en 6 maken de leerlingen kennis met professor Hopeloos. Deze professor ziet allemaal problemen, en het lukt haar niet om ze op te lossen. Daarom roept ze de hulp in van de kinderen. In groepjes mogen de kinderen aan de slag met een ‘onoplosbaar’ probleem. Is er echt geen oplossing mogelijk? Of weten zij er wel een paar?

Keuzes met gevolgen
In groep 7 en 8 spelen leerlingen de game ‘Missie Hoop’. Het spel gaat over een jongen die ziet dat zijn klasgenoot wordt gepest en hier graag iets aan wil doen. De leerlingen moeten hem helpen door keuzes te maken. Al die keuzes hebben gevolgen voor de ‘hoopmeter’. Welke keuzes zorgen ervoor dat de hoopmeter stijgt?

Samenwerking met het Baken
In Woerden werken de Margrietschool en de R de Jagerschool samen met het Baken de week van de Hoop verder uit. Op 19 maart is er in het Baken een samenkomst met het thema: "Hoop, daar sta ik voor op!". Op 26 maart is er speciaal voor kinderen in het Baken "kliederkerk" met het thema: "Noach, een verhaal vol hoop"

Goede doel
In de week van de Hoop zijn de leerlingen van de Margrietschool actief voor het goede doel. Dit schooljaar is dat World Servants Woerden. Door het principe van 'heitje voor een karweitje' willen we met de leerlingen actief bijdragen aan het brengen van hoop, ook voor anderen.