Inloggen Ouderportaal
Samen groeien bloeien
Welkom op onze websiteLees verder

Hoofdluis

Soms steekt de hoofdluis zijn stevige nagels uit naar de schone hoofden van onze kinderen. Aan het verschijnsel is weinig te doen aan de bestrijding des te meer. De Margrietschool heeft een duidelijk beleid als het om controle en bestrijding gaat. Onze indruk is dat het beleid goed werkt. We zijn echter wel afhankelijk van twee belangrijke aandachtspunten bij ouders: openheid en grondige controle.
De meeste ouders melden het direct bij de leerkracht of de directie dat ze ontdekt hebben dat hun kind hoofdluis heeft. Meestal stellen ze ook de gezinnen van bevriende kinderen op de hoogte. Die openheid is belangrijk want alleen als je het weet kun je ze bestrijden.
Als er hoofdluis gesignaleerd is in de groep van uw kind moet u langdurig controleren. Een voorbeeld: uw kind heeft zelf geen luizen maar loopt wel kans een "overloper" op te pikken omdat het speelt of gespeeld heeft met andere kinderen die het wellicht wel hebben (terwijl die het zelf soms niet weten). Zodra u hoort van de mogelijkheid van besmetting, controleer dan dagelijks met een fijne stofkam uw kinderen. Houdt dat minstens twee weken vol want neetjes (eitjes van de hoofdluis) zijn moeilijk te herkennen en bijna niet te verwijderen. Na ongeveer een week komen die weer uit. Als u dat moment mist, worden er snel weer nieuwe eitjes gelegd en komen die weer een week later uit en begint het proces opnieuw. Minstens twee weken dagelijks controleren. En bij die prachtige lange meisjesharen is dat niet eenvoudig. Toch doen!
Zodra wij van een geval van hoofdluis weten, wordt de desbetreffende klas op de hoogte gesteld via een bericht aan de ouders. Twee weken later volgt controle door het luizeninspectieteam (moeders die in teamverband de controles onder schooltijd uitvoeren). Hoort u niets meer dan zijn er geen luizen meer aangetroffen. Indien dat wel het geval is, wordt u weer schriftelijk op de hoogte gesteld. Na iedere langere vakantie worden de kinderen op school gecontroleerd. Eventuele ontdekking van hoofdluis wordt zeer discreet behandeld. U wordt persoonlijk gebeld en de naam wordt niet bekend gemaakt.